Tablets in plaats van wedstrijdbladen bij Volley Vlaanderen

Het volgende artikel werd gepubliceerd op de website van Volley Vlaanderen.

VolleySpike is de naam van de app die Volley Vlaanderen vanaf komend seizoen gebruikt om de papieren wedstrijdbladen te vervangen. “Heel eenvoudig in gebruik, goedkoper voor de clubs en we houden rekening met onze ecologische voetafdruk,” aldus algemeen directeur Geert De Dobbeleer, “zelfs de kapiteins zullen het digitale wedstrijdblad met de vinger kunnen aftekenen, net zoals bij een koeriersbedrijf.”

Vanaf september zal de gloednieuwe app VolleySpike, het klassieke papieren wedstrijdblad vervangen.

Let wel, alleen bij de wedstrijden waar een markeerder verplicht is. Voor Tectum Achel betekent dat de wedstrijden van Heren B en Dames A, plus de bekerwedstrijden.

De app zal met alle nieuwe specificaties en functionaliteiten een antwoord bieden op alle mogelijke uitdagingen van de toekomst. We zijn ervan overtuigd dat de app het werk van de markeerders en de clubs een pak eenvoudiger gaat maken. De app zal gekoppeld zijn aan de database van Volley Vlaanderen waardoor bijvoorbeeld spelerslijsten en homologatiecodes makkelijk ingevoerd kunnen worden. Na de wedstrijd moet de lokale secretaris ook niet meer de wedstrijdbladen in een envelop met postzegel naar Volley Vlaanderen sturen, een eenvoudige druk op de knop volstaat. Zo wordt ook de uitslag van de wedstrijd doorgestuurd naar volleyscores.be, het onlineplatform waar alle wedstrijduitslagen te volgen zijn. “Let wel,” zegt algemeen directeur Geert De Dobbeleer, “we hebben bewust gekozen voor een offline systeem voor de app. Dat betekent dat de app tijdens de wedstrijd niet verbonden hoeft te zijn met het internet. Voor de toekomst hebben we wel voorzien dat er ook online mee gewerkt kan worden.”

Minder fouten en milieuvriendelijk

Kapiteins, coaches en officials  zullen voortaan het wedstrijdblad kunnen tekenen met hun vinger in plaats van met een pen. “Net zoals je een pakketje bij een koeriersbedrijf aftekent. Dit systeem is volledig papierloos en past binnen het beleid van Volley Vlaanderen om ecologisch verantwoord te ondernemen.” Daarnaast maakt Volley Vlaanderen zich sterk dat deze gebruiksvriendelijke app het aantal fouten op wedstrijdbladen sterk zal doen verminderen. “Het is een service naar de clubs: heel eenvoudig en het zal hen op een jaar minder geld kosten.”

10 euro per team goedkoper

Volley Vlaanderen heeft berekend wat de clubs de afgelopen seizoenen gemiddeld betalen aan het klassieke wedstrijdblad in de competitie: zo’n 25 euro per ploeg. “Via de nieuwe app moeten de clubs geen bos meer aankopen aan wedstrijdbladen” zegt De Dobbeleer. De nieuwe app zal de clubs 15 euro per team kosten: tien euro minder dan de huidige kost. “De app is voor alle ploegen waar er 6 tegen 6 gespeeld wordt EN een markeerder voorzien werd. Ook in de bekercompetities zal de tablet het wedstrijdblad vervangen.”

IT-bedrijf met wereldfaam

Om deze app te ontwikkelen ging Volley Vlaanderen in maart 2017 aankloppen bij Metsi, een in Londen gevestigd bedrijf gespecialiseerd in cloud computing. De CEO, Mik Hillewaert, is een Belg met een voorliefde voor sport. “Het was inspirerend om met een sport vereniging als Volley Vlaanderen rond te tafel te zitten en te analyseren hoe we door gebruik te maken van technologie hun werking efficiënter kunnen laten verlopen, hun kosten kunnen drukken, meer ecologisch handelen en tevens hoe we jongeren kunnen motiveren om eveneens hun club te helpen gedurende  wedstrijden,” aldus Mik Hillewaert. Metsi hoopt deze app ook internationaal verder te ontwikkelen, maar de primeur is voor Volley Vlaanderen.