Jeugd en wedstrijden

Competitiewedstrijden tot en met de C-jeugd.
Iedereen die twee maal per week komt trainen moet speelkansen krijgen tijdens de competitiewedstrijden. Concreet betekent dit dat een speler die altijd komt trainen, de juiste houding heeft en de wedstrijden met volle inzet speelt, elke wedstrijd zal meespelen, ongeacht van zijn of haar technisch niveau. Hier kan dus verder geen misverstand meer over bestaan. Kampioen spelen met een jeugdploeg is fijn voor deze ploeg, maar is slechts zelden een einddoelstelling. Spelvreugde scheppen daarentegen wel.
En dit kan alleen door iedereen te laten spelen.
 

Competitiewedstrijden vanaf B-jeugd tot en met senioren.
In de ontwikkeling van de speler breekt een nieuwe fase aan. De speler moet leren zichzelf correct in te schatten en zichzelf te plaatsen tegenover andere spelers:

  • Ik ben voorlopig nog niet goed genoeg om bij de basiszes te horen, maar als ik hard werk en serieus train lukt me dat misschien wel.
  • Ik ben op dit moment wel goed genoeg voor de basiszes, maar volgende week misschien niet meer.
  • Misschien word ik nooit goed genoeg voor het basiszestal, maar ik leer wel elke week bij en ik sta altijd klaar voor wanneer de groep mij nodig mocht hebben.

De bovenstaande  aspecten van het vormen van een houding krijgen vanaf de B-jeugd veel aandacht, omdat de echte opleiding hier vaak stopt en de spelers nadien vaak in verschillende terecht komen. En hier moeten  ze als sportmannen kunnen omgaan met de begrippen 'bank-zitten' en 'basis-staan'.
 

Bekerwedstrijden.
Ver geraken in de jeugdbeker is wél een doelstelling van AVOC.
Resultaten in de jeugdbeker zijn belangrijk voor de uitstraling van de club en geven de spelers de kans zich te meten met sterkere teams uit andere regio's. In deze wedstrijden kan het dus gebeuren dat enkel de 'besten' spelen en dat de 'minderen' een hele wedstrijd op de bank zitten.
Soms zal het ook zo zijn dat spelers die al op een hoger niveau spelen voor deze bekerwedstrijden worden teruggehaald, zolang hun leeftijd dit toelaat. Bankzitters dienen op dat moment sportief te reageren door hun ploeg aan te moedigen en door er te staan wanneer de ploeg en hun trainer ze nodig hebben.

Ook in de gewone competitie kan deze 'bekerredenering' zéér uitzonderlijk van toepassing zijn: bv.in de onderlinge confrontatie met de concurrent in de reeks als het om de kampioenstitel gaat, want dit maakt het voor die groep mogelijk zich na de competitie te meten met andere kampioenen en als het meevalt zelfs deel te nemen aan de nationale eindronden.